10 مورد از مزایا و معایب رنگ پلاستیک در ساختمان
مقدمه
رنگ پلاستیک (plastic color) یکی از محبوب ترین رنگ های مورد استفاده در ساختمان عنوان می شود. سالهای اخیر تنوع قابل ملاحظه رنگ پلاستیکی به همه نقاشان ساختمانی کمک کرده است تا بتوانند در کاربردهای متنوع از آن استفاده کنند. این امر دلایل درست و قابل تاملی دارد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. همچنین برای اینکه بتوانید بهترین رنگ را از بین رنگ هایی که در بازار وجود دارد، انتخاب کنید باید با مزایا و معایب هر کدام آشنا شوید.
هدف ما در پشت بوم ارائه آموزش های سریعی است که بتوانید علی رغم ذخیره پول، کار خود را نیز به نحو احسن انجام دهید. اعتقاد ما بر این است که افزایش آگاهی تمامی اقشار جامعه به رشد فردی و اجتماعی ما و افزایش فرهنگ کار کمک می کند. ما در این مطلب به بیان نکات مهمی نیز پرداخته ایم که به شما برای این تصمیم کمک می کنند.
رنگ پلاستیک چیست؟
رنگ پلاستیک با مصرف زیاد در رنگ های ساختمانی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این نوع در مدل ساختمانی دارای ساختار (امولسیون) می باشد. ماده تشکیل دهنده اصلی این رنگ لاتکس است و در دو نوع تمام پلاستیک و نیم پلاستیک عرضه می شود.
نوع تمام پلاستیک آن به ادعای کارخانه های رنگ سازی قابل شستشو است، ولی تجربه نشان داده که این ادعا صرفا تبلیغاتی است و رنگ هایی که حلال آنها آب است؛ قابلیت شستشو صد درصد را ندارند. پس در نتیجه کارفرمایانی که مایل به شستشوی منزل خود هستند، تنها می توانند به رنگ های روغنی اطمینان کنند.
پرمصرف ترین رنگ پلاستیک
تقریبا می توان گفت پرمصرف ترین رنگ (از انواع رنگ پلاستیک که در قبل اشاره شد) در این نوع نیمه پلاستیک است. یک رنگ نیم پلاستیکی که دارای مهر استاندارد است، دارای خصوصیات زیر است.
- در مقابل آب مقاوم است اما قابل شستشو نیستند.
- با هزینه کم تهیه می شود.
- راندمان بالای برای کارهای ساختمانی دارد.
- بو ندارند و تنها با آب مخلوط می شوند.
- تنوع زیادی دارند.
- قابلیت هنرنمایی نقاشان را بالا می برند.
- و ...
از همین رو استفاده از این رنگ به وفور در جامعه دیده می شود.
رنگ پلاستیک برای اجرا بر روی گچ نو
وقتی گچ کاری تازه باشد و لطمه ای به آن وارد نشده است، به زدن بتونه زیر کار نیازی نیست. اما در صورتی که دیوار ها یا سقف خانه دچار مشکلات زیادی مثل ضربه خوردن به گچ است باید زسر کاری هایی مانند بتونه کاری انجام گیرد. لازم به ذکر است گاهی کارفرما درخواست زیر را از نقاش استخدام شده خود دارد که آگاهی از آن ها خالی از لطف نیست :
- باید برای سطح کاری که گچ است از روغن الیف درجه 1 استفاده شود.
- سپس یک یا دو دست بتونه کشی کامل (ماستیک) اجرا شود.
نکته مهم: هزینه روغن زدن و بتونه کشی جداگانه محاسبه شود.
خواص رنگ پلاستیک
رنگ پلاستیک بو ندارد و سریع خشک می شود. در ساختمان های معمولا برای رنگ آمیزی سقف از رنگ پلاستیک بهره می گیرند تا هزینه را پایین بیاورند و برای عبور راحتر گرما و رطوبت هوا با رنگ پلاستیک از مشکلات کمتری برخوردار باشند. همچنین عموما طبق گفته متخصصان و کارشناسان این حوزه، رنگ پلاستیک مزایای بهتری نسبت به رنگ روغن در سقف دارد.
حلال رنگ پلاستیک
یکی از سوالات رایجی که در مورد رنگ پلاستیک مطرح شده است، حلال آن است. همانند رنگ روغن که باید با نفت، تینر و یا بنزین ترکیب شود که در کاربرد های متنوع استفاده شود، رنگ پلاستیک نیز باید با حلال خودش ترکیب شود تا بازخورد بهتری داشته باشد. جالب است بدانید که حلال این نوع رنگ در واقع آب است. این ترکیب باعث می شود که رنگ به راحتی کارایی بالای خود را بدست آورد.
نکات مهم در کار رنگ پلاستیک
هر کاری نکات ظریفی دارد که توسط متخصصین انجام می شود. اگر متخصص هستید پس این اطلاعات مروری بر اطلاعات پیشین شماست. اما اگر تازه کار هستید و در حال یادگیری کار با رنگ پلاستیک هستید بهتر است این نکات را از دست ندهید. برای استفاده از رنگ پلاستیکی باید به 5 نکته زیر توجه شود :
- در مورد زمان خشک شدن آن باید بگوییم که خشک شدن اولیه آن ۲۴ ساعت و خشک شدن آن به صورت کامل مدت ۷ روز زمان لازم دارد.
- فاصله ای که بین هر دست از رنگ آمیزی باید وجود داشته باشد، بهتر است از مدت زمان ۲ ساعت بیشتر باشد.
- اگر رنگ به قسمتی برخورد کرد می توانید برای تمیز کردن آن از دستمالی خیس استفاده کنید.( قبل از آن که خشک شود این کار را باید انجام دهید.)
- سطح زیرین باید کاملا آماده سازی شده باشد تا توانایی جذب رنگ پلاستیکی و پوشش بهتر رنگ روی سطح را داشته باشد. زیرا در غیر این صورت به مرور زمان سطح پوسته پوسته می شود.
- به منظور سمباده زدن سطوح قبل از شروع کار پیشنهاد می شود که از سمباده ۱۵۰ استفاده شود.
مزایای رنگ پلاستیک
از مزایای رنگ پلاستیک می توان به موارد زیر اشاره کرد که برای هر فردی قابل تامل است.
- نقاشی ساختمان با رنگ پلاستیکی پوشانندگی بسیار بالایی را بر روی سطوح به وجود می آورد.
- سرعت اجرای بسیار بالایی دارد.
- به هنگام کار هیچ بوی آزار دهنده ای شما را اذیت نخواهد کرد.
- به راحتی با آب مخلوط می شوند و هیچ نیازی به استفاده از حلال های نفتی نیست.
- تنوع رنگی بسیار بالایی دارد.
معایب رنگ پلاستیک
هر چیزی می تواند معایبی داشته باشد. رنگ پلاستیک نیز از این قائده مستثنی نیست. معایب رنگ پلاستیکی در کل به چهار مورد دسته بندی می شوند که در زیر خدمتتان ارائه شده است.
- انواع رنگ پلاستیکی نسبت به سایر رنگ ها از ماندگاری نسبتا پایین تری برخوردار هستند و بعد از گذشت یک مدت زمان کمی نیاز به تجدید دارند.
- برای استفاده روی آهن آلات مثل نرده و درب و پنجره مناسب نیستند. (برای این کار باید از رنگ روغنی استفاده شود.)
- بر اثر تابش نور خورشید امکان تغییر رنگ آن ها وجود دارد.
- سازگاری آن با غلطک در مقابل رنگ های روغنی کمتر است.
نحوه استفاده رنگ پلاستیک
از آنجایی که ما تلاش می کنیم آموزش های جامعی در راستای بهبود و افزایش دانش افراد عادی و حتی متخصصین عزیز، ارائه دهیم؛ در رنگ پلاستیک نیز دست به کار شده و آموزش کار با رنگ پلاستیک را آموزش داده ایم. در آموزش استفاده از رنگ پلاستیک ابتدا باید ذکر کنیم که رنگ پلاستیک ارزانترین رنگ بوده و حتی باید بدانید که از نظر اجرا نیز راحت تر از رنگ روغن و رنگ اکلیلی است.
- رنگ پلاستیک معمولا به صورت نیمه پلاستیک و تمام پلاستیک در بازار عرضه می شود که رنگ تمام پلاستیک کیفیت بالاتری دارد و مقدار ناچیزی هم قابلیت شستشو دارد.
- اگر زیر کار شما گچ بود ابتدا باید یک دست رنگ به عنوان استر یا همان زیرکار بزنید تا قابل بتونه کاری شود. ولی اگر زیر کار رنگ شده باشد می توانید بتونه کاری را شروع کنید.
- در آموزش رنگ پلاستیک به این نکته توجه کنید که درست کردن بتونه پلاستیک برخلاف بتونه روغنی خیلی خیلی آسان و مثل درست کردن گچ است؛ ابتدا کمی مل (گل بتونه) را در ظرفی بریزید، مقداری رنگ پلاستیک و آب به آن اضافه کنید و خوب به هم بزنید. بتونه آماده است. اگر بتونه شل شد به آن مل اضافه کنید و اگر سفت شد با اضافه کردن رنگ یا آب به حالت ایده آل دست پیدا کنید.
اصول نقاشی رنگ پلاستیک
- زیرکاری: ترک های روی دیوار را باید بپوشانید. اگر ترک ها عمقی بود با گچ و اگر سطحی بود با بتونه آنها را لکه گیری کنید. به یاد داشته باشید قابلیت پرکنندگی بتونه پلاستیک خیلی ضعیف است و زود ترک می خورد. در زمان انجام این کار از لیسه و کاردک مناسب استفاده کنید تا بتونه صاف کشیده شود.
- سنباده کاری: برای سنباده کاری اگر دیوارتان خیلی زبر است از سنباده 100 یا 120 و اگر خرابی زیادی ندارد از 120 یا 150 استفاده کنید.
- رنگ کاری: در 95 % از موارد، رنگ پلاستیک که برای سقف استفاده می شود رنگ سفید بیشترین کاربرد دارد. برای افزایش جذابیت و پوشش بیشتر، به رنگ سفیدی که دارید کمی لاجورد اضافه کنید. این کار پوشش رنگ پلاستیک شما را افزایش می دهد.
نکته
هیچ وقت رنگ لاجوردی را مستقیم روی رنگ سفید نریزید، زیرا به صورت کامل حل نمی شود. برای اینکار رنگ لاجوردی را در ظرفی دیگر با حدود نیم الی یک لیتر آب به خوبی رقیق کنید و بعد آن را روی رنگ اصلیتان بریزید تا خوب مخلوط شوند. حالا با افزودن حدود 40 الی 70 درصد آب (با در نظر گرفتن آبی که به لاجوردی اضافه کردید) آن را شل و رقیق کنید، با استفاده از قلم (50%) غلطک(35%) و پیستوله(15%) از آن برای رنگ آمیزی استفاده کنید.
- رنگ دیوار : معمولا رنگ دیوار را کرم رنگ یا استخوانی می زنند؛ برای اینکار از رنگ های گل ماش و اندازه یک نخود مشکی را در ظرفی جداگانه کاملا رقیق کنید. سپس به این ترکیب، رنگ سفید اضافه کرده و آن را به کار ببرید.
چسب چوب در نگ پلاستیکی
نکته ای که باعث ایجاد سوال می شود، ترکیب چسب چوب و رنگ پلاستیک چه کاربردی می تواند داشته باشد؟ چه میزان چسب چوب باید با رنگ پلاستیک ترکیب کرد؟
در جواب سوالات بالا باید گفت، چسب چوب می تواند در نگ پلاستیک باعث افزایش دوام ان بر روی سطح شود. همچنین از پوسته شدین سریع رنگ برو روی دیوار جلوگیری می کند. لازم است بدانید رزین های متفاوت استفاده شده در فرمولاسیون این رنگ ها، باعث شده که نتوان میزان دقیق ترکیب رنگ و چسب چوب را مشخص کرد. برای این که بدانید چه میزان استفاده کنید، بهتر است از اضافه کردن چسب به میزان کم شروع کرده تا چسبندگی مد نظرتان ایجاد شود. برخی این ترکیب را چسب رنگ پلاستک نیز می نامند.
مقدار آب در رنگ پلاستیک
در ابتد شما باید بدانید که استفاده از حلال ها باعث رقیق تر شدن رنگ شده و کار با آن را راحت تر می کند. شرکت های تولید کننده رنگ، رنگ ها را با غلظت تولید می کنند و شما با توجه به کاربرد خود به آن حلال اضافه می کنید. همان ونه جه اشاره شد حلال رنگ پلاستیکی نیز آب است.
در مرحله دوم باید بدانید چه میزان آب به رنگ پلاستیک اضافه کنید تا غلظت مناسب کار برای سطوح مختلف دیوار و سقف را بدست آورد. میزان حلالی که در رنگ پلاستیک باید استفاده شود به ازای هر 10 کیلو رنگ 5 تا 6 لیتر آب درنظر گرفته می شود. یعنی حدود 50 تا 60 درصد از هر وزنی که استفاده می کنید.
حالا دیگر متوجه شدیم مقدار آب در نگ پلاستیک چقدر باید باشد.
محاسبه مقدار رنگ پلاستیک مورد نیاز
محاسبه میزان رنگ مصرفی یکی از وظایف نقاش ساختمانی است. شما با توجه به سطح باید محاسبه کنید که چه میزان رنگ نیاز است. از آنجایی که رنگ پلاستیک برای سطوحی مثل دیوار استفاده می شود، ما نیز این محاسبه را برای سطح دیوار عنوان می کنیم. به نظر کارشناسان تقریبا به ازای هر کیلو رنگ می توان گفت بین 5 تا 6 متر مربع دیوار را می توان پوشش داد. به عنوان مثال اگر سطحی دارید که حدودا 60 متر مربع است شما به 12کیلو رنگ نیاز دارید.
کلام پشت بوم
آموزش رایگان و کاربردی از اهداف پشت بوم است. به همین دلیل در این مقاله تلاش کردیم بهترین آموزش رنگ پلاستیکی که می توان به آن اشاره کرده را اماده کنیم. باید در نظر داشته باشید که رنگ آمیزی و انواع آن در شکل ها و قالب های گوناگونی صورت می گیرد. به این منظور بهتر است توجه داشت باشید که می توانید قبل از هرگونه اقدام، با کارشناسان رنگ آمیزی و متخصصان این حرفه مشورت کنید. همچنین جهت ارائه خدمات بهتر، ما را از نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود آگاه کنید.
متخصصان این حوزه
برخی از متخصصین عزیز که میتوانند به شما کمک کنند