جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان
سیم کشی ساختمان چیست؟
سیم کشی ساختمان در واقع پروژه ای است که تقریبا همزمان با شروع به کار ساختمان آغاز می شود و با طی کردن مراحل مختلف این پروژه کامل تر میشود، و در نهایت پس از گچ کاری و نقاشی ساختمان کلید و پریز و همچنین لامپ های آن نصب شده و کار برق کشی ساختمان پایان می یابد.
در حال حاضر برق کشی ساختمان تنها به سیم کشی و نصب لامپ ها محدود نمی شود، و با توجه به استفاده از نور در دکوراسیون داخلی منازل لازم است با بهروزترین شیوه های سیم کشی ساختمان آشنا شد، تا بتوان این امورات را نیز انجام داد.
همچنین یک برق کش ساختمان می بایستی با انواع خدمات برق کشی ساختمان از جمله نصب انواع آیفون ها، نصب کولر و سرویس آن، نصب درب های برقی، نصب و سیم کشی دستگاه های حفاظتی و غیره آشنا باشد.
سیم کشی مدرن ساختمان
در جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان به ساختارهایی می پردازند که تامین کننده آرامش و امنیت کاربران شود. پشت بوم نیز با تفکری خلاق از متخصصان و کارادانان مجرب میزبانی می کند تا شما مستقیما آنها را بررسی و انتخاب کنید.
برق کشی مدرن در ساختمانها نیازمند رعایت نکات و اصولی است تا هم ایمنی لازم فراهم شود و هم یک سیستم برقی کارآمد و به روز طراحی و اجرا گردد.
استفاده از سیم و کابلهای مسی با مقطع بزرگتر از اقدامات ضروری برای جلوگیری از افت ولتاژ و تأمین توان مصرفی وسایل برقی مدرن امروزی است. همچنین به کارگیری سیستمهای سیمکشی مخفی و زیرکاغذی باعث حفظ زیبایی محیط و ایمنی بیشتر میشود.
از دیگر نکات مهم میتوان به نصب کانال و مجرای سیمکشی، جداسازی مدارهای مختلف، استفاده از تابلو برق استاندارد و سیستم زمین، و نیز بهکارگیری تجهیزات نظارت و ایمنی هوشمند اشاره کرد. در نهایت رعایت کلیه استانداردها و بهرهگیری از نیروهای متخصص و باتجربه از الزامات اجرای موفق طرح برقکشی مدرن در ساختمان است.
تفاوت سیم های فلزی و غیر فلزی چیست؟
نام غیر فلزی به روکش بیرونی اشاره دارد که سیم های جداگانه را به هم متصل می کند (مانند یک کابل). این بر خلاف سیمکشی کابل یا مجرای روکش فلزی است که در آن دسته هادیهای جداگانه توسط نوعی سیم پیچ فلزی یا مجرای فلزی محافظت میشوند. لازم به ذکر است هر کدام از این دو مدل در مکانهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند.
سیم کشی CTS یا TRS))
در این نوع سیم کشی از کابل های تک هسته ای یا دو هسته ای یا سه هسته ای TRS با کابل های بیضی شکل مدور استفاده می شود. کابل های تک هسته ای محبوبیت بیشتری در استفاده داشته و ترجیح داده می شوند. کابلهای TRS ضد فرایندهای شیمیایی، ضد آب، ضد بخار هستند اما کمی تحت تأثیر روغن روانکاری قرار دارند. این کابل های TRS به دلیل وزنی که دارند بر روی سطح چوبی ساج و چوبی که حداقل ضخامت 10 میلی متر کار می شوند تا توان آن را داشته باشد.
کابل ها با استفاده از گیره های پیوندی برنجی حلقوی (گیره سگک) که قبلاً روی خفاشی ها با پین برنجی ثابت شده اند و روی فاصله 10 سانتی متری برای اجرای افقی و 15 سانتی متر برای عمودی قرار دارند.
سیم کشی سرب
روکش سیم و کابل های سربی معمولاً از پلاستیک PVC ساخته می شوند که ممکن است حاوی سرب باشد. سرب به دلایل مختلفی در PVC استفاده می شود. برای سیم و سیم کشی، سرب، پلاستیک را انعطاف پذیرتر می کند و کار سیم کشی را زیبا تر و راحت تر می کند. این در حالی است که این کابل ها می توانند خطر آتش سوزی را کاهش می دهد.
یکی از جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان سیم کشی سرب عنوان می شود. در این نوع سیم کشی از رساناهایی استفاده می شود که با VIR عایق بندی شده اند و با یک غلاف بیرونی آلیاژ آلومینیوم سرب پوشیده شده و حاوی حدود 95٪ سرب است. غلاف فلزی از کابلها در برابر آسیب های زیر محافظت می کنند.
- آسیب مکانیکی
- رطوبت
- خوردگی
انواع سیم کشی ساختمان
روش های مختلفی برای سیم کشی ساختمان وجود دارد. مطابق با محل نصب لوله (این که روی کار باشد یا در زیر مصالح تعبیه شده باشد)، دو نوع سیم کشی وجود دارد:
در ادامه تلاش می کنیم هر کدام از روش ها را شرح داده تا اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.
سیم کشی روکار در جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان
اگر مجرای عبور سیم از روی سقف یا دیوار نصب شده باشد، روش سیم کشی ما به عنوان سیم کشی روکار یا سطح شناخته می شود. در این روش سیم کشی، در فاصله مساوی سوراخ هایی روی سطح دیوار ایجاد می کنند و لوله یا داکت ها نصب می شوند.
این کار با پیچ کردن یک لوله بازوی PVC به دیواره و سپس عبور کابل ها از طریق لوله انجام می شود. کابل های مجرا نباید خیلی محکم باشند. فاکتور فضایی که در آن سیم کشی صورت می گیرد باید مورد توجه قرار گیرد.
نکته: در بسیاری از کاربردها دیده شده که برخی از سیم رو کار بدون لوله استفاده کرده اند. این کار به شدت اشتباه است. اگر از این مورد قرار است استفاده کنید بهتر است کار خود را با کابل های روکش دار ادامه دهید.
سیم کشی توکار جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان
اگر مجراها در داخل شکاف های دیواری با کمک گچ کاری پنهان شود، به آن سیم کشی مخفی پنهان یا توکار گفته می شود. به عبارت دیگر، سیستم سیم کشی الکتریکی در داخل دیوار، سقف یا کف که با کمک لوله کشی پلاستیکی یا فلزی صورت می گیرد، سیم کشی توکار نامیده می شود. برق کشی توکار، امروزه از محبوب ترین، زیباترین، قوی ترین و رایج ترین سیستم برق کشی ساختمان است.
در سیم کشی توکار لوله ها، لوله های استیل معروف به مجراها با استفاده از قلاب های لوله ای (سیم کشی سطح) یا در دیواره ها در زیر گچ دفن می شوند. در ایران غالبا از لوله های پلاستیکی به این منظور استفاده می شود.
در این سیستم سیم کشی باید در صورت وجود لوله های فولادی، مجراها به صورت الکتریکی مداوم بوده و در برخی نقاط مناسب به زمین وصل شوند. سیم کشی توکار یک روش حرفه ای برای سیم کشی یک ساختمان است. بیشتر سیم هایدارای روکش PVC در سیم کشی توکار استفاده می شود.
لوله ها محافظت از کابل ها در برابر آسیب های احتمالی که توسط جوندگان (هنگامی که جوندگان کابل ها را گاز می زنند باعث اتصال کوتاه می شود) را بر عهده دارند. به همین دلیل است که قطع کننده های مدارباید در جای خود قرار داشته باشند. لوله های سرب در کارخانه ها یا در مواقعی که ساختمان مستعد بروز حریق باشد استفاده می شود.
10 گام لازم برای سیم کشی برق ساختمان
در این مقاله ما سعی را بر آن نهاده ایم تا شما را به صورت کلی با طرحی از برق کشی ساختمان آشنا کنیم. با نگاهی از بالا که برق کشی ساختمان چگونه انجام می پذیرد، در 10 مورد می خواهیم این موضوع را برای شما شرح دهیم. سیم کشی ساختمان یکی از مهمترین مراحل ساختمان سازی است. امروزه با افزایش جمعیت نیاز به ساختمان سازی در کشور افزایش پیدا کرده و یکی از بخش های مهم یک ساختمان، برق کشی ساختمان است.
مراحل سیم کشی ساختمان چیست؟
این کار نیز مانند سایر کارهای ساختمانی مراحل متعددی دارد. با توجه به پیشرفت مراحل ساخت، اقدامات مختلفی در این زمینه صورت میگیرد. بعضی مراحل قبل از کاشی کاری و سفید کاری است و بعضی دیگر به مراحل بعد از آن موکول میشود. بعضی مراحل باید قبل از نقاشی ساختمان صورت پذیرد و برخی مراحل بعد از آن انجام میشود. به طور کلی و عمومی باید مراحل زیر طی می شود:
#1 سیم کشی ساختمان : نقشه سیم کشی ساختمان
همان طور که اشاره کردیم قدم اولیه، کشیدن نقشه است و گام های بعدی با توجه به آن انجام می شود. کشیدن نقشه از مهمترین مراحل است. چون در این مرحله تمامی نقشه ها بر اساس نیاز های کارفرما تهیه و آماده می شود.
#2 سیم کشی ساختمان : مشخص کردن اندازه ها و خط تراز
در نقشه، جای کلید پریزها مشخص شده است. باید این جاها روی دیوار مشخص شود و همه ی کلید پریزها نیز طبق استاندارد تراز باشند. برای مشخص کردن خط تراز، استاد کارهای سنتی از شلنگ تراز استفاده می کنند که با دقت و براساس قانون قدیمی ظروف مرتبط ارتفاع پریزها در اتاق های مختلف را مقایسه می کند. اما مهندسین جدید از دوربینهای لیزری استفاده می کنند که همان کاربرد را دارد ولی هیچ کس خیس نمیشود!
#3 سیم کشی ساختمان : کنده کاری
این گزینه تا حدی مربوط به همان هنر قدیمی کنده کاری است که خیلی ها آن را بلدند. مسیر لوله ها و سیم ها داخل جدار دیوار باید کنده شود تا سیم ها از آن عبور کنند.
سوراخ کردن محل روشنایی های سقفی نیز در این مرحله گنجانده می شود. این سوراخ کاری با ابزار مخصوص صورت می پذیرد و سقف آشپزخانه یا پذیرایی را برای نصب روشنایی و لوستر آماده میکند.
#4 سیم کشی ساختمان : قوطی گذاری
کلید پریزها خودشان خود به خود در دیوار جا نمی شوند و باید ابتدا در محلی که قرار است نصب شوند، قوطی گذاری شود تا بعد کلید پریزها درون قوطی قرار گیرند و مستقیم هم با گچ دیوار تماس نداشته باشند چون بسیار خطرناک و حادثه ساز است.
#5 سیم کشی ساختمان : جوشکاری و ساپورت
گاهی اوقات برای فیکس کردن و تثبیت لوله پولیکا نیاز به جوشکاری و زدن ساپورت یا به اصطلاح دستک زدن هستیم. نگران نباشید با چند تا خال جوش قضیه حل می شود.
#6سیم کشی ساختمان : لوله گذاری
بعد از اینکه مسیر کابل ها درون دیوار کنده شد باید لوله گذاری انجام شود. در واقع سیم، داخل قوطی کشیده می شود و مستقیم قرار نیست با مصالح دیوار در تماس باشد.
چرا لوله گذاری لازم است؟
از پوسیدگی سریع و اتصالی سیم ها جلوگیری میکند. این نکته امکان تعویض را بدون نیاز به خراب کردن کل ساختمان می دهد! فقط نوعی از ساختمان را تصور کنید که دور سیم ها با گچ و آجر مستقیم پوشیده باشد.
اگر تجربه داشته باشید می دانید که نمی توانیم آنها را هل دهیم! از بچگی دیده ایم وقتی بخواهیم آنها را هل بدهیم جلو نمیرود و شکم می دهد. برای این کار و عبور دادن سیم از لوله از انواع فنرها استفاده می شود که جنس خاصی دارند و به سیم وصل می شوند و قابلیت هل دادن سیم در مسیر لوله را رفاهم می کند!
#7 سیم کشی ساختمان : نصب جعبه فیوز و جعبه آنتن
داشتن یک جعبه فیوز در خانه الزامی است. جعبه ها نیز برخی از ویژگی های قوطی ها را به همراه می آورد. جالب است که تمام سیم کشی های ساختمان به این محل ختم می شود. در این مرحله بعد از نصب جعبه ها آنها را در محل های مشخص شده در نقشه تراز می کنیم.
#8 سیم کشی ساختمان : سیم بندی ساختمان
تا اینجای کار همه مقدمات فراهم شده اند تا سیم ها خود را در لوله ها جای دهند. در این مرحله سیم هایی که از لوله ها عبور کرده اند به نزدیکی کلید پریز ها و قوطی های روشنایی می رسند. این مرحله در واقع اصلی ترین قسمت کار که پیکربندی برق کشی ساختمان است، انجام می شود.
#9 سیم کشی ساختمان : نصب فیوز و آنتن
اگر یادتان باشد جعبه های فیوز و آنتن نصب شده بود. حالا نوبت نصب سیم فیوز ها است. این مرحله بسیار حساس است، چرا که کنترل آینده برق خانه به کمک این فیوز ها صورت می گیرد.
#10 سیم کشی ساختمان : نصب
در مرحله انتهایی هستیم، نگران نشوید. سیم ها تا نزدیکی کلید پریزها و قوطی ها رسیده اند و حالا به آنها وصل می شوند. حتما می دانید که ابزار اصلی این مرحله چیست: بله. فازمتر!
نصب تجهیزات برقی مثل تابلو برق ها هم در صورت وجود انجام می شود.
جمع بندی انواع سیم کشی ساختمان
مراحلی که برای این قسمت ها توضیح دادیم کلیت کار است و بسته به شرایط ممکن است ترتیب آن عوض شود یا بعضی قسمت ها حذف و اضافه شوند. برای جلوگیری از برخی مراحل مانند تمیز کردن لوله ها یا قلع اندود کردن اتصالات در موارد مورد نیاز صرف نظر کردیم. اینها در اصول سیم کشی ساختمان بیسار حائز اهمیت است.
برای یادگیری برق کشی ساختمان حتما توجه داشته باشید که نزد استاد کارهای ماهر و کاملا فنی این مهم را یاد بگیرید، چرا ممکن است در صورت عدم توانایی و دانش فنی لازم در این زمینه در طی مسیر شغلی این حرفه با چالش هایی مواجه شوید. زیرا انواع سیم کشی ساختمان وجود دارد که باید به آن اشراف لازم و کافی را داشته باشید.
کلام پشت بوم
در این بخش شما با 10 گام سیم کشی ساختمان آشنا شدید. امیدواریم این آگاهی به شما کمک کند تا در سیم کشی ساختمان به اصولی ترین شکل ممکن کارتان را انجام دهید. همچنین در صورت نیاز به مشاوره می توانید با متخصصان حاضر در پشت بوم به گفتگو بپردازید. اسباب خرسندی ماست که از نظرات و انتقادات و پیشنهادات شما بهره مند شویم.
انواع لوله ها در جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان
لوله های برق یک مسیر یا سیستم لوله کشی است که از سیم ها و کابل ها در برابر ضربه، رطوبت و بخار محافظت می کند. این مسیری برای سیم کشی برق یا ارتباط (ولتاژ پایین) است. معمولاً لولهای است و از فلز (فولاد گالوانیزه، فولاد ضد زنگ، آلومینیوم) یا مواد غیرفلزی (پلاستیک) ساخته میشود و سفت یا انعطافپذیر است. انواع خاصی از مجرا برای مناطق مرطوب و مناطق خطرناک مورد نیاز است. انواع مختلفی از لوله های الکتریکی وجود دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
مزایای انواع لوله های برق این است که:
- سیم های برق را از آسیب ناشی از سوء استفاده یا تصادف محافظت کنید
- می تواند به کابل ها اجازه دهد تا در آینده به راحتی به مناطق غیر قابل دسترس کشیده شوند (یعنی داخل دیوارهای تمام شده)
- اجازه می دهد تغییرات سیم کشی ساده تر و ایمن تر شود.
- می توان آن را ضد آب یا شناور ساخت.
- می تواند برای محافظت در برابر خطرات آتش سوزی و انفجار استفاده شود.
دو دسته اصلی از بدنه لوله در اینجا در نظر گرفته می شود:
- لوله های فلزی
- لوله های غیرفلزی
سیستم های مجرا را می توان با ضخامت دیواره، سختی مکانیکی و مواد لوله متمایز کرد. مواد مجرا اغلب به دلیل حفاظت مکانیکی، مقاومت در برابر خوردگی و هزینه کلی نصب انتخاب می شوند.
کانال ها و یا لوله های فلزی برق:
لوله های فلزی در اشکال مختلفی وجود دارد و می تواند از فولاد گالوانیزه، فولاد ضد زنگ یا آلومینیوم ساخته شود. سایر انواع فلزات معمولاً برای لوله کشی استفاده نمی شوند.
کانال های فلزی از فولاد ساخته شده است که بسیار قوی اما پرهزینه است. کانال های فلزی یک مجرای محصور شده است که یک مسیر فیزیکی برای سیم کشی برق را تشکیل می دهد. این لوله ها از سیم ها و کابل ها در برابر گرما، رطوبت، خوردگی، نفوذ آب و تهدیدات فیزیکی عمومی محافظت می کنند. اما در ادامه دو مدل از لوله های فلزی و یا کانال های فلزی را به شما معرفی می کنیم.
دو نوع لوله فلزی وجود دارد.
- کانال های برق کلاس 1: کانال های ورق فولادی با لایه نازک
- کانال های برق کلاس 2: کانال های با ضخامت ورق فولادی ضخیم
اما در دسته بندی بهتری می توان کانال های فلزی برق را به چهار دسته تقسیم کرد. این دسته ها عبارتند از:
- کانال فلزی سخت (RMC)
- کانال های فلزی الکتریکی (EMT)
- کانال فلزی متوسط (IMC)
- کانال فلزی انعطاف پذیر (FMC)
کانال های غیر فلزی برق:
مجرای غیر فلزی از پلاستیک ساخته شده است که پی وی سی نیز نامیده می شود. در مناطقی که فلزات می توانند مشکلاتی ایجاد کنند استفاده می شود. همچنین در جاهایی که در تماس با آب باشد، مانند زیر زمین یا محصور در بتن استفاده می شود. لوله پی وی سی هنگام قرار گرفتن در معرض آب زنگ نمی زند یا خورده نمی شود. با این حال، مهم است که توجه داشته باشید که مجرای غیر فلزی به عنوان یک هادی زمین اضافی عمل نمی کند و باید مراقب اتصال به زمین خود باشید.
انواع آن را می توان به دو دسته زیر تقسیم کرد:
- لوله های غیر فلزی غیر منعطف برق (RNC)
- لوله های غیر فلزی منعطف برق (ENT)
لوله های غیر فلزی غیر منعطف برق (RNC)
RNC سبک ترین مجرای موجود است و عموماً کم هزینه ترین است. اتصالات روی لوله می لغزند و با حلال جوش داده می شوند که سریعتر از اتصالات مورد استفاده در لوله های فلزی است. علاوه بر این، اتصالات جوش داده شده ضد آب هستند. لوله های پلاستیکی را می توان با ابزارهای مخصوص گرم کرد تا بتوان آن را در موارد مختلف خم کرد، اما زانو ها یا خم های از پیش ساخته شده ای نیز وجود دارند که برای لوله های پلاستیکی مناسب هستند.
معایب اصلی RNC این است که مجرای پلاستیکی در برابر ضربه (همانند لوله های فلزی) مقاومت نمی کند. علاوه بر این، لوله های پلاستیکی را نمی توان برای اتصال به زمین استفاده کرد، بنابراین یک هادی اتصال به زمین باید همراه با هادی های دیگر کشیده شود. در نهایت، مجرای پلاستیکی بیش از مجرای فلزی در معرض گرما منبسط و منقبض می شود.
لوله های غیر فلزی منعطف برق (ENT)
امروزه در جدیدترین روش های سیم کشی ساختمان یک مجرای پی وی سی جامد به عنوان مجرای غیرفلزی مورد استفاده قرار می گیرد که انعطاف پذیر بوده و از قدرت خمش آسان بهره می برد. پی وی سی احتمالاً رایج ترین نوع مجرای غیر فلزی است، سبک وزن و مقرون به صرفه است، در حالی که مقاومت مکانیکی مناسبی را با داشتن وزن کم خود ارائه می دهد.
اما نقطه ضعف این کانال این است که اگر دمای محیط بیش از 50 درجه سانتیگراد باشد، لوله PVC مجاز به نصب نیست و می تواند کار سیم کشی را دچار مشکل کند.
مزایای سیستم های سیم کشی توکار ساختمان
- این امن ترین سیستم سیم کشی است (سیم پیچ مجرا پنهان)
- ظاهر بسیار زیبا است (در صورت سیم کشی مخفی پنهان)
- در صورت وجود لوله های فلزی، خطر سایش و پارگی و آتش مکانیکی وجود ندارد.
- سفارشی سازی با توجه به نیازهای آینده به راحتی قابل انجام است.
- تعمیر و نگهداری آسان است.
- هیچ گونه خطر آسیب به عایق کابل ها وجود ندارد.
- از خوردگی (در صورت مجرای پی وی سی) و خطر آتش سوزی در امان است.
- حتی در مناطق رطوبت، اثر شیمیایی و مناطق گرم نیز قابل استفاده است.
- خطرات ناشی از شوک الکتریکی (در صورت آماده سازی مناسب و زمینی لوله های فلزی) وجود ندارد.
- این سیستم سیم کشی قابل اعتماد و محبوب است.
- سیستم سیم کشی پایدار .
معایب سیستم های سیم کشی توکار ساختمان
- این سیستم سیم کشی گران قیمت است (به دلیل لوله های پی وی سی و فلزی، خاکریز اضافی برای لوله های فلزی سه گانه و آرنج و غیره
- پیدا کردن نقص در سیم کشی بسیار سخت است.
- نصب آن آسان و ساده نیست.
- خطر برق گرفتگی (در صورت وجود لوله های فلزی بدون سیستم مناسب درزگیری و زمینی)
- برای مدیریت اتصال اضافی در آینده بسیار پیچیده است.
- مقایسه سیستم های سیم کشی مختلف
- در زیر جدول است که مقایسه بین تمام سیستم های کابل ذکر شده در بالا را نشان می دهد.
پیشنهاد پشت بوم
دقت و بررسی مطالب عنوان شده شما را در انتخاب و استفاده از متخصصین و وسایل آگاه می سازد. این در حالی است که یکی از اهداف پشت بوم داشتن اطلاعات بیشتر کاربران در امر انتخاب و آموزش متخصصین و کارفرماها به شمار می رود. همچنین می توانید در صورت بروز سوال یا نیازمندی در این حوزه از متخصصان حاضر در پشت بوم کمک بگیرید.
مبانی اصول سیم کشی ساختمان
دانستن اصول سیم کشی ساختمان به شما کمک می کند از زیر بار هزینه اضافی خلاصی پیدا کنید. از همین رو برای آگاهی از چگونگی بخش مهمی از تاسیسات ساختمان که سیم کشی برق است ادامه این مقاله زیر را آماده کرده ایم تا از این مهم اطلاعات کافی به دست آورید. با داشتن اطلاعات بیشتر اگر به دنبال تاسیس یا بازسازی ساختمان هستید می توانید از این مطلب کمک بگیرید. لازم به ذکر است در ادامه این مقاله موارد زیر را از نظر خواهیم گذراند.
- اصول سیم کشی ساختمان چیست
- فوت و فن برق کشی ساختمان
- اصول سیم کشی ساختمان
- انواع سیم کشی ساختمان
- استاندارد های برق ساختمان
- نقشه سیم کشی ساختمان
اصول سیم کشی ساختمان چیست
از رساناهای الکتریکی و سیم های الکتریکی برای انتقال انرژی الکتریکی از منبع تا محل استفاده می کنند. برای کنترل بار الکتریکی (وسایل الکتریکی که از انرژی برق استفاده می کنند مانند لامپ، رایانه یا بخاری برقی) از سوئیچ های الکتریکی استفاده می شود. این سوئیچ ها کنترل هایی برای روشن یا خاموش کردن انرژی الکتریکی دستگاه ها از طریق اتصال و قطع جریان الکتریکی هستند.
انتقال جریان از طریق سیم ها اتفاق می افتد. به همین دلیل در هر ساختمانی باید اصول سیم کشی ساختمان رعایت شود تا علی رغم رفع نیازهای ساکنین ساختمان، مشکلات فننی در کار ایجاد نشود. از همین رو شما به یک متخصص سیم کشی ساختمان نیاز دارید.
انتقال برق از مبدا تا مقصد
منبع اصلی ارائه دهنده برق در اکثر ساختمان ها شرکت برق است که برای تولید این انرژی از یک مولد برق (یک نیروگاه) استفاده می کند. این برق از ژنراتورهای تولید برق خود را به محله ای می رساند که قرار است با استفاده از خطوط انتقال برق یا خطوط برق (سیم های بزرگ و سنگین) از برق استفاده شود.
پس به صورت کلی حتی از مبدا تا مصد نیز از سیم کشی برق استفاده شده است، اما این کار به صورت صنعتی اتفاق می افتد و با سیم کشی ساختمان تفاوت دارد. به همین دلیل متخصصین خود را نیاز دارد.
تعیین ولتاژ
برای بهره وری، برق معمولاً در سطح ولتاژ بسیار بالا به محله ای تحویل می شود. در محله ولتاژ بالا توسط ترانسفورماتورهای قدرت محلی (آن جعبه های بزرگ یا "قوطی هایی" که در بعضی از تیرهای برق مشاهده می کنید) به سطح ولتاژ پایین تر (240 ولت یا در بعضی از کشور ها 120 ولت) تبدیل می شود که در بیشتر ساختمان ها استفاده می شود.
از طریق خطوط انتقال برق و ترانسفورماتور (یا در بعضی از جوامع از طریق خطوط زمینی)، سیم توزیع برق محلی، برق را نزدیک به ساختمان مورد استفاده با قدرت می رساند.
برق ساختمان
یک کابل ورودی سرویس (SEC) (که به عهده مالک ساختمان است) سیم توزیع برق محلی را به یک کنتور برق نصب شده به ساختمان متصل می کند، و از کنتور برق، کابل ورودی به یک سرویس ادامه می یابد و پانل های اصلی در داخل یا بیرون ساختمان نصب می شوند.
تابلو برق محلی را برای نصب فیوزها یا قطع کننده های مدار فراهم می کند که سیم کشی ساختمان را از گرم شدن بیش از حد و اتصال کوتاه (به عنوان راهی برای کاهش خطر آتش سوزی) محافظت می کند. داخل یک ساختمان برق از طریق مدارهای جداگانه به اتاق های مختلف توزیع می شود، که هر کدام از آنها از تابلو (های) برق تغذیه می شود.
اصول سیم کشی ساختمان
منبع برق در یک خانه یا ساختمان را می توان به عنوان صفحه قطع کننده مدار یا جعبه فیوز در نظر گرفت که از طریق آن برق به کمک سیم کشی ها در سراسر خانه یا ساختمان توزیع می شود. جعبه های اتصال و پریزهای دیواری ممکن است به عنوان منابع ثانویه انرژی الکتریکی در نظر گرفته شوند زیرا نقاط مناسبی هستند که در آن، ساکن ساختمان می تواند دستگاه های الکتریکی را در هر نقطه از ساختمان متصل کند.
بار الکتریکی مقدار انرژی الکتریکی است که هر وسیله ای (به عنوان مثال لامپ، توستر یا ماشین لباسشویی شما) برای انجام برخی کارها استفاده می کند. بار الکتریکی (برخلاف هادی های الکتریکی) مقاومت در برابر جریان جریان را ایجاد می کند.
این مقاومت این امکان را برای دستگاه فراهم می کند تا انرژی الکتریکی را به شکل دیگری (گرما، نور، حرکت مکانیکی و …) تبدیل کند.
مقاومت بار تعیین می کند که چه میزان جریان در یک مدار جریان یابد. مقاومت را در بار افزایش دهید و جریان خود را در مدار به طور خودکار کاهش دهید.
انواع سیم کشی ساختمان
سیم کشی برق فرآیندی است برای اتصال کابل ها و سیم ها به دستگاه های مرتبط مانند فیوز، کلیدها، پریزها، چراغ ها، فن ها و غیره است. برای مجموعه این اتصالات از انواع سیم کشی های متفاوت بهره می گیرند که در ادامه به شرح هر کدام پرداخته شده است.
انواع سیم کشی داخلی که معمولاً برای سیم کشی ساختمان استفاده می شود عبارتند از:
• سیم کشی پوشش و درپوش چوبی
• سیم کشی غلاف CTS یا TRS یا PVC
• سیم کشی غلافدار سرب یا فلز
مزایای استفاده از سیم کشی Cleat:
- این سیستم سیم کشی ساده و ارزان است
- برای استفاده موقت، یعنی در حال ساخت ساختمان یا اردو زدن ارتش مناسب است.
- از آنجا که کابلها و سیمهای سیستم سیم کشی Cleat در هوای آزاد است، بنابراین خرابی کابلها به راحتی قابل مشاهده و تعمیر است
سیم کشی CTS یا (TRS)
از کابل های تک هسته ای یا دو هسته ای یا سه هسته ای TRS با کابل های بیضی شکل دایره ای در این نوع سیم کشی ساختمان ها استفاده می شود. اما بهتر است بدانید که کابلهای تک هسته ای به نسبت دیگر روش ها بیشتر ترجیح داده می شوند. کابل های TRS ضد مواد شیمیایی، ضد آب، ضد بخار هستند، اما اندکی تحت تأثیر روغن قرار می گیرند.
استاندارد های برق ساختمان
اکثر کشورها دارای مقررات یا استانداردهای ملی حاکم بر قوانینی هستند که در طراحی و اجرای تاسیسات الکتریکی برای مکان های مسکونی و مشابه عیناً رعایت می شوند. اما این استانداردهای ملی در سطح بین المللی سازگار نیستند و ممکن است از الزامات بسیار اساسی تا الزامات پیشرفته برای امنیت و آسایش باشد.
نقشه سیم کشی ساختمان
بر اساس ساختار نقشه اولیه طبقه، یک نمودار سیم کشی خانه قرار است چیزی بیش از نمادهای الکتریکی اضافه کند. در حقیقت، یک طرح سیم کشی کامل خانه معمولاً شامل نمادهای الکتریکی متداول مانند روشنایی، کلیدها و پریزها و همچنین نمادهای اساسی طرح کف مانند دیوارها، مبلمان و لوازم خانگی است.
کلام پشت بوم
امیدواریم تا اینجای مقاله نهایت استفاده را برده و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. حال ما در این بخش از مقاله به خوبی با انواع اصول سیم کشی برق ساختمان آشنا شدیم و با استفاده های استاندارد از برق در ساختمان و ... به آگاهی جهت بکارگیری صحیح آن رسیدیم.
اسباب خرسندی ماست که با نظرات و انتقادات و پیشنهادهایتان ما را همراهی کنید.
7 اصل در سیم کشی ساختمان های اداری
نحوه سیم کشی ساختمان اداری چگونه است؟ باید گفت به طور کلی حتی کوچکترین دفاتر با تلفن، داده (اینترنت) و برخی از سطح سیستم نظارت تنظیم می شوند. ساختمانهای پیچیده تر ممکن است دارای سیستم های دیداری و شنیداری مبتنی بر IP قوی تر به همراه سیستم های اتوماسیون ساختمانی مبتنی بر IP باشند که بر روی سیستم های گرمایشی، تهویه، تهویه هوا (HVAC) نظارت و کنترل می کنند. سیستم های مدیریت انرژی؛ کنترل نور، پنجره و سایه ؛ علامت های دیجیتال؛ و همچنین می تواند با سیستم های امنیتی مانند سیستم های کنترل دسترسی و نظارت تصویری رابطه داشته باشد.
سیم کشی ساختمان های اداری
چه ارتباط مشترکی بین همه سیم کشی های ساختمان های اداری وجود دارد؟ کابل همه آنها از طریق سیستم عامل های کابل کشی ساخت یافته ارتباط برقرار می کنند یا انتقال می دهند. اگر همه این سیستم ها ارگانیسم تأسیسات شما را تشکیل می دهند، پس به طراحی کابل به عنوان شریان ها فکر کنید. و هنگامی که این رگ ها مسدود یا شکسته می شوند، یا این مرکز فقط به جراحی زیبایی نیاز دارد، یک سکوی سیم کشی کاملاً مناسب می تواند تفاوت ایجاد کند.
سیم کشی
گرچه کابل کشی به اندازه اجزای فانتزی شبکه جالب و سرگرم کننده نیست، اما به احتمال زیاد عمر سخت افزاری را که به آن متصل است بیشتر می کند. این خبر خوبی است زیرا می تواند به سخت ترین و بصورت بالقوه، پر هزینه ترین مولفه جزء، جایگزین شود. این دلیل خوبی است که هنگام شروع پروژه نه تنها هزینه های اجرای اولیه، بلکه هزینه های بعدی را نیز در نظر بگیرید.
صنعت فناوری در طول سالها پیشرفت کرده است، اما صنعت کابل کشی نیز پیشرفت کرده و راه را برای بهترین روش ها هموار کرده است. در اینجا شش اصل پایه در طراحی و نصب کابل وجود دارد که باید ذکر شود.
طول کابل مهم است
تمام کابلها را زیر 90 درصد حداکثر فاصله پشتیبانی شده توسط هر نوع رسانه (مثلاً کابلهای مسی، الیافی و کواکسیال) نگه دارید و همانطور که در استاندارد مشخص شده است. این فضای سر اضافی مخصوص کابل های پچ است که برای اتصال انتها به انتها مورد نیاز خواهد بود.
با کابل ها درست برخورد کنید
نحوه سیم کشی ساختمان اداری یک ساختار ویژه ای را می طلبد که اصل آن کنترل اتصالات است. از اتصال بیش از حد کابلها یا قرار دادن چند بسته نرم افزاری روی هم خودداری کنید. با انجام این کار عملکرد بهینه کابل ها را کاهش می دهید.
همچنین باید از قرار دادن کابل های مسی در مجاورت تجهیزاتی که ممکن است سطح بالایی از تداخل الکترومغناطیسی ایجاد کند، خودداری کنید. و حتماً الیاف و مس را جدا نگه دارید، زیرا وزن کابلهای مسی می تواند هر کابل الیافی را که در زیر آن قرار می گیرد خرد کند. سرانجام، هنگام استفاده از کابل های مخلوط و تطبیق و اجزای چند سازنده، حتماً با سخت ترین مشخصات سازنده مطابقت داشته باشید تا 20 سال ضمانت پیوند دائمی را داشته باشید.
هنگام کابل زدن، به نسبت پر شدن مجرا توجه زیادی داشته باشید. مجراهای بیش از حد پر شده به طور بالقوه می توانند به خطرات آتش سوزی تبدیل شوند یا به سیم کشی ها آسیب برسانند. یک قانون خوب این است که بیش از 40 درصد سطح مقطع مسیر نباشد.
یک نکته مرتبط باید بدان توجه شود :
نصب کنندگان باید هنگام نصب از کد محلی، استانداردهای صنعت و دستورالعمل های سازندگان پیروی کنند.
در مورد اتاق های کنترل هوشمند باشید
حداقل یک اتاق کنترل در هر طبقه داشته باشید، تمام کابلهای سرویس دهنده آن طبقه در اتاق کنترل در همان طبقه خاتمه یافته اند. فضاهای طبقه بزرگتر بسته به اندازه مساحت ساختمان ممکن است به بیش از یک اتاق کنترل نیاز داشته باشند. از مزایای داشتن یک اتاق کنترل در هر طبقه می توان به محدود کردن مسافت طول کابل مورد نیاز، که تأثیر مستقیم بر عملکرد کابل دارد و با محدود کردن تعداد اتاق کنترل که فضا را پشتیبانی می کند، عیب یابی آسان تر را تسهیل کرد. بعلاوه، اگر تصمیم بگیرید که تأسیسات شما فقط به یک طبقه تغییر کند، باعث کاهش کار ها و هزینه انجام این کار می شود.
در حالی که در این کار هستید، اطمینان حاصل کنید که در اتاق های کنترلی هم در سیستم و هم در عمل مجوزهای کار کافی را ارائه می دهید. در بعضی موارد، با استفاده از قفسه های چرخان، می توان فضای پشتی رک را از بین برد.
نحوه سیم کشی ساختمان اداری باید با طراحی داخلی هماهنگ باشد
مسیرهای کابل برای کابل کشی شبکه و برق را با فروشنده مبلمان و معمار کاملاً هماهنگ کنید.
- همچنین هماهنگی پریزها برای دستگاه های الکتریکی و شبکه بسیار مهم است.
- حتماً برای دستگاههای اضافی و کابلهای اضافی کاربر نهایی (تلفن همراه، کابلهای USB، کابلهای HDMI، پچ کابلها و …) برنامه ریزی کنید.
- از تهیه کابل های آویزان از تهیه سینی، مسیر، روکش و غیره خودداری کنید و با دقت برنامه ریزی کنید انتقال سیم از ساختمان (به عنوان مثال، دیوارها، ستون ها، سقف ها، کف ها) به سیستم های مبلمان.
نقشه نحوه سیم کشی ساختمان اداری ضروری است
این مرحله بسیار مهمی است و نباید از آن چشم پوشی کرد. به عنوان بخشی از روند کار سیم کشی ساختمان، یک نمودار کامل، از طرح کف با مشخصات کامل، انواع کابل و اطلاعات اتصالات تهیه کنید. نمایشگر تعبیه شده را در اتاق کنترل خود نگه دارید و کلیه تغییرات ایجاد شده را در آن ثبت کنید.
همه چیز را تست و برچسب بزنید
در پایان برای اطمینان از نحوه سیم کشی ساختمان اداری و مراحل آن، حتما بعد از اتمام نصب، همه کابل ها را از انتها به انتها آزمایش کنید. هر کابل دیگری که پس از آزمایش جابجا شده یا خاتمه یابد باید دوباره امتحان شود.
بر روی هر یک از اجزای کابل کشی برچسب گذاری کنید تا شناسایی آنها آسان باشد. برچسب زدن موثر هنگامی که کسی در تلاش برای یافتن یا عیب یابی یک مولفه است، باعث ایجاد ارتباط بهتر و رفع سردرگمی می شود.
کلام آخر
در این مقاله 7 اصل مورد نیاز و نحوه سیم کشی ساختمان اداری آشنا شدید. همچنین می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مخصصان حاضر در پشت بوم به گفتگو بپردازید.
3 اصل مهم در قوانین جدید سیم کشی
آیا می دانید قوانین جدید سیم کشی چیست و چه مسائلی باید رعایت شود؟ آیا اهداف این قوانین را می دانید؟ آیا می دانید دانستن آن برای هر پیمانکار ضروری است و باید آنها را رعایت کند؟ آیا میدانید مزایای دانستن این قوانین چیست؟ ما می خواهیم در مطالب زیر شما را با پاسخ این سوالات و همچنین نحوه استفاده از قوانین جدید سیم کشی آشنا کنیم.
باور ما بر این است که داشتن اطلاعات بیشتر به بالا بردن کیفیت کمک می کند. تلاش ما در پشت بوم این است که این اطلاعات را رایگان در اختیار شما قرار دهیم. پس بیایید تا باهم بخوانیم و آگاه شویم.
قوانین جدید سیم کشی
این قوانین از طریق گفتگو با نمایندگان تدوین و طراحی شده است. همچنین از موسسات معتبر، متخصصان فنی (ایمنی و تأمین) سازمان دفتر مرکزی کمیسیون انرژی و نظرات این صنعت برای تکمیل قوانین کمک گرفته شده است.
مقررات برق 1994
MS IEC 60364: استاندارد 2003 (برق تاسیسات ساختمان ها)
MS 1936: استاندارد 2006 (نصب الکتریکی ساختمان ها)
MS 1979: استاندارد 2007 (نصب برق ساختمانها)
و قانون عمل و راهنمای MS IEC 60364
Installation of Buildings، MS 1936: 2006 Standard: Installation برق
ساختمانها - راهنمای MS IEC 60364، MS 1979: 2007 استاندارد:
نصب و راه اندازی برق ساختمانها - قانون عمل.
هدف
این اصول سیم کشی برای همه متخصصین سیم کشی و پیمانکاران برق تهیه شده است. انجام سیم کشی برق در ساختمان های مسکونی برای مطابقت با مقررات برق 1994 دستورالعمل ها به صورت مختصر و فشرده تهیه می شوند تا سیم کشی برق ساختمانهای مسکونی به اندازه کافی آسان انجام شود و در حالی که نیازهای اساسی سیم کشی را برآورده می کند از ایمنی بالاتر آن نیز اطمینان حاصل می کند.
رهنمود قوانین جدید سیم کشی
این رهنمودها همچنین برای دارندگان ساختمان های مسکونی یا تاسیسات سیم کشی برای تشخیص نیازهای سیم کشی برق، ایمن و کافی خواهد بود. این دستورالعمل ها از سیم کشی برق که بر اساس روش ها و مقررات ایمنی صحیح انجام می شود، اطمینان حاصل کند و از موارد و خطرات احتمالی جلوگیری می کند. با وجود الزامات ایمنی باید حوادث الکتریکی در کارهای سیم کشی برق باید از بین برود تا حوادثی ناشی از صدمات جسمی و از دست دادن جان یا مال را از بین ببرد.
#1 قوانین جدید سیم کشی : سیستم عرضه
منبع برق برای مصرف کنندگان داخلی، مطابق با استاندارد MS IEC 60038، مشخصات زیر را دارد:
- اول. منبع تغذیه تک فاز با ولتاژ اسمی 230 ولت، دامنه 10+، 6-؛
- دوم. منبع تغذیه سه فاز با ولتاژ اسمی 400 ولت، دامنه +10، 6-؛
- سوم. فرکانس مجاز 50 Hz + 1% است.
- چهارم. نوع سیستم ارت (TT System)
تمام تجهیزات الکتریکی مورد استفاده باید با مشخصات ذکر شده منبع برق برای کار مناسب باشند.
#2 قوانین جدید سیم کشی : الزامات قانونی سیم کشی برق
آیین نامه 11 مقررات برق 1994 بیان می کند که تمام سیم کشی ها یا سیم کشی مجدد یک تاسیسات یا گسترش به تاسیسات موجود، باید توسط یک پیمانکار برق یا یک واحد سیم کشی مخصوصی انجام شود و باید برای آن مجوز یا منبع تأیید را به طور کتبی دریافت کنند.
#3 قوانین جدید سیم کشی : برنامه ریزی کار سیم کشی برق
قبل از انجام کارهای سیم کشی، پیمانکار باید کارهایی را که باید انجام شود برنامه ریزی و تعیین کند تا کار انجام شده مرتب بوده و برای استفاده ایمن باشد. در ادامه به اصولی که پیمان کاران در این زمینه باید رعایت کنند اشاره می شود.
یک پیمانکار باید چهار اصل زیر را ارائه دهد.
- اول. بازدید از سایت و کسب اطلاعات لازم
- دوم. نیازهای مصرف کننده را تعیین کنید.
- سوم. حداکثر تقاضای بار الکتریکی را محاسبه کنید.
- چهارم. طرح ها، نقشه ها و مشخصات
بازدید از سایت
هدف از بازدید سایت تعیین موارد زیر است:
- اول. تجهیزات الکتریکی مناسب برای استفاده ؛
- دوم. حداکثر تقاضا و درخواست بار
- سوم. منبع ورودی تک یا سه فاز؛
- چهارم. نوع سیم کشی؛
- پنجم. آرایش تجهیزات.
با کمک نقشه های طبقه ساختمان، می توان شرایط نصب مانند بار پیشنهادی، قرارگیری تجهیزات الکتریکی و نقشه های طراحی نصب را تعیین کرد.
محاسبه حداکثر تقاضای بار
در قوانین جدید سیم کشی برق برآورد کردن حداکثر تقاضای بار برای تعیین مشخصات تجهیزات سیم کشی مانند کابل ها و لوازم جانبی برای تهیه برنامه های نصب برق در ساختمان، است.
مطابق بند 311 MS IEC 60364 قسمت 1، برای تعیین حداکثر تقاضا برای هر مدار ضمن اطمینان از یک طراحی اقتصادی و قابل اعتماد در حد مجاز افت ولتاژ. عوامل متنوعی که ممکن است تاثیر گذار باشند، باید در نظر گرفته شود.
حداکثر محاسبات تقاضای جریان برای هر مدار باید تهیه شود. این جزئیات نیازهای فعلی را در آمپر برای هر فاز نشان می دهد و همچنین به تعیین اندازه کابل کمک می کند.
از مقررات برق 1994 برای تخمین حداکثر تقاضای فعلی و عوامل مختلفی که ممکن است برای تاسیسات خانگی استفاده شود، به کار گرفته می شود.
ارائه برنامه ها، نقشه ها و مشخصات
در آیین نامه 65 مقررات برق 1994 آمده است که صلاحیت ارائه برنامه ها به شرح زیر است:
- اول. پیمان کار با محدودیت تک فاز - تک فاز ولتاژ پایین تا 60 آمپر.
- دوم. پیمان کار با محدودیت سه فاز - ولتاژ پایین تا 60
ویژگی های سیم کشی برق
سیم کشی برق تجهیزات الکتریکی مانند کابل، تابلو سوئیچ، کلید اصلی، قطع کننده مدار مینیاتوری (MCB) یا فیوز، دستگاه های جریان باقیمانده (RCD)، نقاط روشنایی، نقاط برق، برقگیر و غیره را تشکیل می دهد.
نمونه هایی از سیم کشی شماتیک مدارهای روشنایی
در قوانین جدید سیم کشی برق شماتیکی برای مدارهای روشنایی در نظر گرفته شده است که آگاهی از آنها مثمر ثمر است. این شماتیک ها را در زیر مطالعه فرمائید.
- نقطه نور تنها با یک سوئیچ یک طرفه کنترل می شود
- دو نقطه نور توسط یک سوئیچ یک طرفه کنترل می شود
- دو نقطه نور به طور جداگانه توسط دو سوئیچ یک طرفه کنترل می شوند
- نقطه نور تنها توسط یک سوئیچ دو طرفه کنترل می شود
- سه نقطه نور توسط سوئیچ های دو طرفه و سوئیچ میانی کنترل می شود
- نقطه نور فلورسنت منفرد توسط یک سوئیچ یک طرفه کنترل می شود
روش جدید سیم کشی ساختمان
برای روش جدید سیم کشی ساختمان چند نکته مهم وجود دارد:
-
استفاده از سیمهای با کیفیت و مناسب برای نوع کاربری. سیمهای مسی با مقطع بزرگتر برای تأمین برق لوازم با مصرف بالا مناسب است.
-
رعایت استانداردهای لازم در سیمکشی برای جلوگیری از بروز خطرات احتمالی. مانند رعایت فاصلهی ایمنی بین سیمها و عایقبندی مناسب.
-
استفاده از لوله و کانالهای مخصوص عبور سیم برای مرتبتر شدن سیمکشی و دسترسی آسانتر.
-
جدا کردن مدارهای مختلف مانند برق روشنایی و پریزها در سیمکشی و رعایت فاصله بین آنها.
-
استفاده از تابلو برق مناسب و کامل با شمارهگذاری درست مدارها.
-
سیمکشی منظم و شستی دادن به سیمها در کانالها برای ظاهر مرتب و جلوگیری از گره خوردن.
-
نصب صحیح تجهیزات اتصال سیم مانند جعبههای تقسیم و انشعاب.
-
رعایت اصول ایمنی در تمام مراحل سیمکشی ساختمان ضروری است.
نتیجه گیری
امیدواریم از این مقاله نهایت استفاده را برده و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید. ما در این مقاله به خوبی با مفاهیم مختلف سیم کشی، انواع سیم کشی ساختمان و قوانین جدید سیم کشی آشنا شدیم و اهداف و دلایل الزام در رعایت از آن را نیز آموختیم و به خوبی آشنا شدیم و دانستیم که چرا دانستن این قوانین برای سیم کشی ضروری است.
امیدوارم از این مقاله لذت برده باشید! در پایان اگر موردی هست که می خواهید با ما در میان بگذارید، خوشحال می شویم که از نظرات شما بهره کامل را ببریم.
متخصصان این حوزه
برخی از متخصصین عزیز که میتوانند به شما کمک کنند