10 اصل برای لوله کشی توکار برق
مقدمه
لوله کشی برق توکار یکی از روش های توصیه شده و مورد استفاده امروزه در صنعت ساختمان سازی محسوب می شود. آیا می دانید لوله کشی برق توکار چیست و چگونه انجام می شود؟ آیا می دانید که لوله کشی توکار یکی از فوق العاده ترین روش ها برای برق کشی ساختمان است؟ آیا در مورد مزایای لوله کشی برق توکار چیزی شنیده اید؟ ما می خواهیم در مطالب زیر، شما را با پاسخ این سوال ها و همچنین نحوه استفاده از لوله برق توکار آشنا کنیم.
یکی از بزرگترین اهداف پشت بوم افزایش دانش متخصصین و کارفرمایان در مورد مسائل ساختمانی است. ما این اطلاعات را نیز همانند دیگر بخش ها به رایگان در اختیار شما قرار می دهیم. پس بیایید تا باهم بخوانیم و آگاه شویم.
در ادامه مطالب زیر را از نظر خواهیم گذراند.
- لوله کشی برق توکار
- مقررات اجرایی برق ساختمان
- بایدها و نباید های شیار زنی در لوله کشی برق
- 6 نکته مهم در لوله کشی برق
- ویژگی های لوله کشی توکار برق چیست؟
لوله کشی برق ساختمان چیست
یکی از اولین گام های اجرای تأسیسات الکتریکی یک ساختمان، عملیات سیم کشی و لوله کشی برق ساختمان است. همانطور که میدانید انجام سیم کشی برق بدون استفاده از لوله های مخصوص، احتمال بروز آتش سوزی در ساختمان را بالا می برد.
تقریباً تمام ساختمان های مدرن برای تامین انرژی لوازم خانگی و روزمره خود، از جریان برق AC استفاده می کنند. چنین سیستم هایی اغلب بین 100 تا 500 ولت کار می کنند. پس می توان گفت برای انتقال این برق از دو روش زیر استفاده می کنند:
- برق کشی توکار
- برق کشی روکار
برق کشی توکار به لوله کشی های اولیه قبل از مراحل نازک کاری ساختمان نیاز دارد. اما در برق کشی روکار این مشکل را ندارید. اما از زیبایی کار شما کم می کند.
لوله کشی برق توکار
در لوله کشی توکار هیچ اثری از خط شیار با دستگاه فرز یا دستگاه شیار زن روی دیوار دیده نمی شود و برقکار همه شیارها را با تیشه روی آجرهای سفالی ایجاد کرده است. یعنی برای عبور 2 لوله برق که در مجموع عرضی حدود 4 سانتی متر دارند، یک شیار 20 سانتی ایجاد کرده است و این یعنی تخریب.
برای اینکه تخریب به ساختمان شما آسیبی وارد نکند قوانینی نگارش شده که با رعایت آنها کمترین آسیب به اختمان شما وارد شود. در ادامه این قوانین را شرح داده ایم.
مقررات اجرایی برق ساختمان
در مورد برق کاری ساختمان به صورت زیر کار و لوله کشی برق تو کار قوانینی وجود دارد. مقررات اجرایی برق ساختمان در دو بخش مهم به شرح زیر است.
شیار زنی
شیار زنی یکی از مهمترین تکنیک ها برای لوله کشی توکار برق است. قوانینی که در شیار زنی باید رعایت شود به شرح زیر است.
عرض شیار ایجاد شده روی دیوار باید متناسب با مجموع پهنای لوله هایی باشد که قرار است در داخل شیار نصب شوند. توجه کنید که بیشتر از نصف ضخامت دیوار برداشته نشود و عمق شیار به مقداری باشد که لوله ها حداقل 1.5 سانتی متر زیر سطح تمام شده دیوار قرار بگیرند (البته در اتاق خواب ها و پذیرایی).
برای نصب پوشش در کنار لوله ها همیشه یکی دو سانت عرض شیار را بیشتر در نظر می گیرند. مثلاً اگر پهنای مجموع لوله ها 6 سانتی متر است یک شیار با پهنای 8 سانتی متر ایجاد کنید.
زمان لوله گذاری لوله کشی برق
در لوله کشی توکار مرحله لوله گذاری برق ساختمان نباید قبل از مرحله گچ خاک انجام شود. همیشه تاکید می شود که بعد از گچ خاک باشد تا سطح دیوارها برای نصب قوطی کلیدهای برق مشخص باشد. در غیر این صورت ممکن است بعد از گچ خاک و گچ کاری قوطی کلید ها به مقدار زیادی در دیوار فرو روند و این باعث می شود که بعداً کلیدهای برق به صورت صحیح در داخل قوطی ها قرار نگیرند و مدام مجبور به کنده کاری دیوار نیاز پیدا کنید.
توجه کنید که قوطی کلیدها همیشه باید کاملاً هم سطح با گچ خاک نصب شوند.
4 مورد فوق العاده مهم بعد از شیارزنی
نکته مهمی که اغلب به آن توجه ندارند این است که بعضی افراد لوله ای برای برگشت سیم از لامپ نصب می کنند که متاسفانه به صورت افقی از داخل دیوار رد می شود، عبور لوله به این شکل بسیار اشتباه است و باعث آسیب پذیری آن می شود. در ادامه خطاهای ممکنه را شرح داده و یا راهکار های استاندارد آن را بیان می کنیم.
چهار مورد که باید آنها را بعد از شیار زنی رعایت کنید به شرح زیر است.
- باید در محل اتصال زانو به لوله، از نوار چسب استفاده شود.
- در آغاز مرحله دوم از لوله کشی برق ساختمان، ابتدا باید کلیه ضایعات ساختمانی خارج شود و بخش های اضافه لوله های برق در اندازه های مناسب برش بخورند.
- سپس سیم ها و کابل هایی که متناسب با تجهیزات هر قسمت در نظر گرفته شده باید از لوله ها و سینی های کابل عبور کنند.
- در این مرحله کلیه اتصالات و همچنین کابل کشی های نمای ساختمان نیز باید اجرا شود.
بایدها و نباید های شیار زنی در لوله کشی برق
اصول لوله گذاری برق در دیوارهای بتنی این است که برای نصب و همچنین برای عبور لوله های برق PVC باید هنگام قالب بندی محل لازم در نظر گرفته شود. کندن شیار روی دیوارها و در زمان و مکان های زیر مجاز نیست:
- سقف و کف بتنی
- پس از اتمام بتن ریزی
در دیوارهای آجری، شیار کنی و یا جاسازی و ایجاد سوراخ برای نصب لوله های برق، باید پس از کاهگل کاری و یا گچ و خاک روی دیوارها و یا سقف انجام شود. عمق این گونه شیارها باید به نحوی باشد که در مرحله اول، بیش از نصف ضخامت دیوار برداشته نشود و در مرحله بعد، سطح خارجی لوله نصب خواهد شد که لازم است حداقل یک و نیم سانتی متر زیر سطح تمام شده دیوار قرار بگیرد.
آشنایی با وسایل شیار زنی
شیارهای که از آنها صحبت کردیم باید تا حد امکان با وسایل مکانیکی و در صورت عدم امکان دسترسی به چنین وسایل با تیشه مخصوص ایجاد شوند.عرض شیار باید تا جایی که امکان دارد متناسب با مجموع پهنای لوله های مورد نظر باشد و در آوردن شیار بیش از حد لزوم مجاز نیست.
تمامی جعبه های تقسیم، کشش، کلید و پریز باید به گونه ای نصب شود که لبه خارجی آن با سطح تمام شده دیوار کاملاً هم سطح و تراز باشد. در صورتی که این جعبه ها پایین تر از سطح دیوار قرار بگیرند، باید به وسیله حلقه های قابل تنظیم (extension rings) لبه های خارجی جعبه را با سطح دیوار یکسان کرد.
به کاربردن لوله های برکمان و خرطومی پی وی سی، در سیستم توکار به هیچ وجه مجاز نیست.
6 نکته مهم در لوله کشی برق
6 نکته زیر از مهمترین مواردی است که باید در لوله کشی توکار برق ساختمان به آنها عمل کنید:
- لوله های توکار باید به طریقی نصب شود که پیچ و خم های اضافی نداشته باشند و تا جای امکان از کوتاهترین فاصله استفاده شود.
- لوله های توکار باید حداقل 15 میلی متر زیر سطح تمام شده دیوار یا سقف نصب شود.
- در مواردی که لوله های PVC یا لوله فولادی برق، در کف نصب می شود حداقل فاصله از روی لوله تا سطح تمام شده باید سه سانتی متر باشد. در این گونه لوله کشی ها باید فقط از لوله های فولادی یا پلاستیکی سخت استفاده شود.
- جعبه های تقسیم و کششی و امثال آن، باید به گونه ای نصب شود که سیم ها و کابل های محتوی آن بدون تخریب ساختمان و یا خاکبرداری قابل دسترسی باشد ضمن این که تا جای امکان به چشم نیاید.
- اتصالات باید به طور محکم انجام شود. در مکان های مرطوب یا در جایی که لوله در بتن یا زیر خاک و امثال آن دفن می شود، اتصال باید از نوعی باشد که از ورود آب به داخل لوله ها جلوگیری کند.
- کلیه لوله ها و لوازم مربوط به آن و سایر تاسیسات برقی که در زیر کار نصب می شود باید پس از بازرسی، آزمایش و تصویب مهندس ناظر پوشیده شود. بدیهی است این کار باید به نحوی برنامه ریزی و اجرا شود که اختلالی در انجام سایر فعالیت های ساختمانی ایجاد نکند. (برای اینکه کار شما به شکل بهتری انجام شود، می توانید از مشاورین ساخت و ساز و یا پیمانکاران استفاده کنید.)
ویژگی های لوله کشی توکار برق چیست؟
در بسیاری از پروژه های ساختمانی برای افزایش زیبایی نهایی و حفاظت از تجهیزات سیم کشی، برقکاران ترجیح می دهند گزینه توکار را برای برق کشی انتخاب کنند. که در این صورت لازم است نقشه ای را از قبل تهیه کرده و برای عبور دادن لوله ها و تجهیزات برق، محل های مشخص شده روی نقشه را شیار زنی کنید. این شیارها می تواند بر روی دیوارها، سقف و کف ساختمان کنده شوند و لازم است قبل از اجرای عملیات بتن ریزی به انجام برسند.
سخن پشت بوم
در این مقاله با روش لوله کشی برق توکار آشنا شدید و استفاده های استاندارد و بهینه از آن را نیز آموختید. همچنین در اولویت بودن این نوع روش های برق کشی نسبت به سایر روش ها را بیان کردیم. ما در پشت بوم تلاش کرده ایم با ارائه دانش به متخصصین و کارفرمایان کمک کنیم تا بهترین انتخاب را بتوانید داشته باشید. امیدواریم از این مقاله نهایت استفاده را برده و اطلاعات لازم را کسب کرده باشید.
در مهایت خوشحال می شویم اگر نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
متخصصان این حوزه
برخی از متخصصین عزیز که میتوانند به شما کمک کنند