5 ویژگی اصلی در نورپردازی نمای ساختمان مسکونی
مقدمه
نورپردازی نمای ساختمان یک از موراد مهم و اثر گذار بر محیط زندگی شماست. شما با هر بار ورودتان به خانه، در اولین گام نمای ساختمان را می بینید و ناخودآگاه برای ورود به این فضا جذب یا دفع می شوید. از همین رو شما می توانید با طراحی جذاب نور، تصویری زیبا از خانه خود در ذهن دیگران به جا بگذارید.
مهمترین تیتر های این مقاله به شرح زیر است :
- اصول نورپردازی نمای ساختمان مسکونی
- نکات مهم نورپردازی نمای ساختمان
- نورپردازی نمای ساختمان مسکونی
- هماهنگی با فرم و سبک معماری
- هماهنگی با شخصیت ساختمان مسکونی
- آلودگی و تابش نور
- تعمیر، نگهداری و تعویض در نورپردازی نما
اصول نورپردازی نمای ساختمان مسکونی
همانطور که می دانید نمای ساختمان های مسکونی نقش آشکاری در چشم انداز شهر دارد و شواهد نشان می دهد شما باید بسیاری از ملزومات را رعایت کنید تا بتوانید از عناصر چشمگیر و مناسب در طراحی خود به شکل درستی استفاده کنید. طراحان روشنایی بدون توجه به اینکه یک ساختمان مسکونی بخشی از یک فضای کلی است، آنها را نورپردازی می کنند.
علاوه بر موارد بالا، نورپردازی مناسب ساختمانهای مسکونی اثر مثبتی روی خریداران خانه دارد. البته با افزایش نورپردازی های غیر استاندارد دستیابی به یک منظره خوب در شهر هر روز سخت تر می شود.
نکات مهم
به دلیل عدم وجود یک برنامه روشنایی عمومی یا قوانین خاص برای روشنایی نما، بخش خصوصی انگیزه لازم را برای ورود به این بازار را به دست آورده و امکانات لازم برای ساختمانهای مسکونی را هم فراهم می کند. یادآور می شود که نتایج نشان داده، عوامل مختلفی در پذیرش نورپردازی نمای ساختمان مسکونی نقش دارند که معلوما از قواعد و اصول به دور هستند و بیشتر سلیقه شخصی در آنها دخیل است.
نکات مهم نورپردازی نمای ساختمان
در این مقاله به چگونگی هماهنگی نورپردازی یک ساختمان با ساختمان های اطراف و فضای شهری می پردازیم و سعی می کنیم به درک مناسبی از وضعیت روشنایی ساختمانهای مسکونی دست پیدا کنیم. به عنوان اولین و مهمترین موضوع مدت زمان دیده شدن می تواند در طراحی روشنایی نمای شما تأثیرگذار باشد:
اگر یک ساختمان در موقعیتی مکانی قرار بگیرد که مدت طولانی تر از سایر ساختمانها قابل مشاهده باشد، می توان از نورپردازی برای برجسته کردن جزئیات بیشتر آن استفاده کرد. در غیر این صورت ، روشنایی آن باید محدود شود یا کاهش یابد.
نورپردازی نمای ساختمان مسکونی
در نورپردازی نمای ساختمان ، مفهوم نورپردازی تحت تأثیر کیفیت فضایی است که در اطراف ساختمان قرار دارد. ساختمان های مسکونی واقع در خیابانهای تجاری در طراحی نور نماهایشان، آزادی عمل بیشتری دارند، در حالی که ساختمان های مسکونی در خیابانهای آرام و مسکونی باید از نور آرام استفاده کنند. زیرا روشنایی پس زمینه در محیطی که ساختمان در آن قرار دارد باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین در محیط های تاریک، سطح روشنایی کمتری لازم است.
یک ساختمان با یک آسمان تاریک به عنوان پس زمینه نیاز به نور کمتری نسبت به نمای ساختمانی در خیابانی روشن دارد.
#1 هماهنگی با فرم و سبک معماری
شکل و طراحی معماری نمای ساختمان تاثیر مستقیمی بر طراحی نورپردازی آن ساختمان می گذارد. پس در هنگام طراحی نور لازم است به موارد زیر دقت ویژ کنید:
- ابعاد نما
- مصالح بکار رفته
- قدمت ساختمان
برای صرفه جویی در مصرف انرژی و مقابله با آلودگی نوری نیز، طرح روشنایی باید با اندازه نما مطابقت داشته باشد. به عنوان مثال نمای در مقیاس بزرگ باید با دقت و تمرکز روی عناصر اصلی روشن شود. علاوه بر این:
- صرف نظر از اینکه این ساختمان تاریخی یا مدرن باشد، سبک و مواد مورد استفاده برای نمای ساختمان از عناصر مهم طراحی است که هنگام طراحی روشنایی باید مورد توجه قرار گیرد.
- در اصول نورپردازی نمای ساختمان مسکونی، در طراحی نورپردازی سازه های مدرن غالباً انتظار می رود انعطاف پذیر و خلاق باشد.
- ساختمان های سبک کلاسیک تمایل به روشنایی دارند که با روشی لطیف و غالباً متقارن نورپردازی می شوند.
#2 تجهیزات نورپردازی نمای ساختمان
بیاد داشته باشید؛ هنگامی که صحبت از مشخص کردن منابع نوری و تکنیک های روشنایی می شود، فرم معماری و سبک ساختمان ملاک های تعیین کننده است. توجه به مواردی زیر می تواند در ایجاد تأکید روی هویت رسمی و شخصیت ساختمان کار شما را آسان تر کند:
-
درجه حرارت رنگ
-
رندر رنگ
-
توزیع شدت درخشانی
-
اندازه منبع نور
-
آباژور
-
قرارگیری تجهیزات نورپردازی
#3 هماهنگی با شخصیت ساختمان مسکونی
طراحی روشنایی می تواند فعالیتی را که در داخل یک ساختمان انجام می شود بیان و منعکس کند. به عنوان مثال، ترجیحات عمومی و انتظارات مربوط به روشنایی برای یک مرکز خرید تفاوت قابل توجهی با ساختمان مذهبی دارد.
بر این اساس، یک ساختمان مسکونی می تواند از طریق طرح روشنایی موارد زیر را انعکاس دهد:
- احساس آرامش
- ایمنی
- عزت
- صمیمیت
- آرامش
#4 آلودگی و تابش نور
آلودگی نور اصطلاحی است که در نورپردازی نما نیز بکار برده می شود و به معنی نور هدر رفته یا نشت نور است. در واقع به نوری گفته می شود که برای کاربران فضاهای عمومی، ساکنان و حتی گیاهان و جانوران اطراف آن مزاحم است. روش های اشتباه زیادی وجود دارد که در آنها روشنایی نمای ساختمان شما به یک آلودگی نوری تبدیل می شود؛
زاویه نصب نادرست یا موقعیت نامناسب منابع نور، نمای بیش از حد روشن و نور منعکس شده از نما فقط چند نمونه از آن است.
#5 تعمیر، نگهداری و تعویض در نورپردازی نما
در حالی که کلیه منابع نوری و لوازم جانبی باید در برابر تغییر شرایط آب و هوایی مقاوم باشند، باید برای نگهداری و تعمیر نیز در دسترس باشند. بنابراین به منظور حفظ میزان کارایی، لامپ ها را باید تمیز کرده و طبق یک برنامه دقیق تعویض نمود.
نورپردازی نما
یافته های تحقیقی نشان می دهد که طراحی روشنایی در ملک مسکونی دارای مزایا و معایب خاص خود است. با وجود تمام مزایای طراحی نورپردازی ساختمانهای مسکونی مانند افزایش احساس ایمنی و تعلق، برخی از معایب اجتناب ناپذیر وجود دارد که باید برطرف شوند.
نتایج نشان می دهد که در نورپردازی نمای ساختمان ، ایراد اصلی در مورد آلودگی و تابش نور است. اگرچه قوانین بین المللی میزان درخشندگی توصیه شده برای روشنایی نما را 10-15 کاندلا ذکر می کنند، تجزیه و تحلیل داده ها نشان می دهد که متوسط درخشندگی مورد استفاده مردم حدود 50 کاندلا است. همانطور که پیش تر هم بیان شد، علاوه بر این، در برخی موارد میزان بیش از حد روشنایی و نصب نادرست باعث ایجاد نشت نور به فضای داخلی ساختمان شده است که برای ساکنان به مزاحمتی مدام تبدیل می شود.
معایب نورپردازی نما
بررسی ها نشان داد که ساختمانهای معدودی (هفت مورد از 38) با یکپارچگی فضای شهری هماهنگ بودند. 31 مورد باقیمانده به سختی با محیط اطراف خود تعادل داشتند. اگرچه نورپردازی نما های مسکونی می تواند از جمله مزایایی مانند تقویت احساس تعلق و ایمنی ساکنان باشد. اما در صورت عدم وجود قوانین روشنایی به وضوح تعریف شده باشند، روند فعلی نگران کننده و تهدیدی جدی برای منظره شهری و همچنین طبیعی است.
نتیجه گیری
در سراسر جهان راه حل های جایگزینی را برای جلب توجه به ساختمان های مسکونی ارائه کرده اند. آنها با استفاده از نورپردازی داخلی برای تعریف نما یا استفاده از لامپ های با دقت و در حد اعتدال، نمای ساختمان ها را تزئین کرده اند. در اصول نورپردازی نمای ساختمان مسکونی آمده که :
در اغلب موارد، نورپردازی عمومی موجود با طراحی حرفه ای می تواند نور مورد نظر شما را تامین کند و برای شما نیز کافی باشد.
کلام پشت بوم
امیدوارم در مطلب حاضر توانسته باشیم قدمی در راستای افزایش آگاهی و اطلاعات شما پیرامون نورپردازی نمای ساختمان برداریم. پشت بوم معتقد است بهترین راه حل برای برون رفت از بحران موجود در فضای کشور استفاده از متخصصان است. بنابراین اگر شما هم در صورت بروز هرگونه سوال یا احساس نیاز به متخصص در این زمینه می توانید با پشت بوم ارتباط بگیرید و به نزدیکترین افراد در شهر خود متصل شوید.
با نظرات و انتقادات و پیشنهادات خود ما را در ارائه خدمات یاری کنید.
متخصصان این حوزه
برخی از متخصصین عزیز که میتوانند به شما کمک کنند