10 نکته مهم برای تعویض ایزوگام سقف
مقدمه
تعویض ایزوگام چگونه است؟ چه زمانی باید ایزوگام خود را تعویض یا بازسازی کنیم؟ همانطور که می دانید عایق پشت بام یکی از مهمترین قسمتهای خانه است که از سقف ساختمان محافظت میکند به همین دلیل است که باید هر چند وقت یک بار آن را بررسی کرد تا در صورت لزوم به قسمت آسیب دیده رسیدگی شود.
آیا نیاز به تعویض ایزوگام سقف دارم؟
شاید باید اینگونه نگاه کنیم که هر کاری زمانی دارد، با توجه به اینکه در فصل پاییز و زمستان مقدار بارندگی بیشتر از فصلهای دیگر است و از طرفی نصابهای ایزوگام در این فصلها معمولا سرشان شلوغتر است و با تاخیر حاضر میشوند، همچنین هزینه تمام شده نصب نیز بالاتر میرود؛ میتوان اینطور در نظر گرفت که بهترین زمان نصب و تعمیر فصل تابستان است؛ تا گاز کمتری مصرف شده و نصب و تعمیر به راحتی انجام شود. انتخاب این بازه زمانی باعث میشود در فصل سرما و باران گرفتار نشوید و همچنین اگر ایراد یا خرابی وجود داشته باشد هنگام بارش باران باعث چکه کردن سقف و خرابی جبران ناپذیر نشود.
در تعویض ایزوگام باید نیازهای زیر را برطرف کنیم.
- مقاومت در برابر عمل مکانیکی
- عایق حرارتی
- ضد آب بودن،
- مقاوم بودن در برابر آتش
- دوام و زیبایی شناسی عایق
- وسیلهای برای محافظت در برابر آب و هوای بد باران
- برف
- باد
- خورشید
- تغییرات دما
بسته به جریان گرما، پشت بامهای مسطح پشت بامهای گرم نامیده میشوند زیرا پوشش سقف در معرض جریان مستقیم گرما قرار میگیرد و پشت بامهای شیبدار سرد در نظر گرفته میشوند و توسط هوای داخل اتاق زیر شیروانی ایزوله میشوند. که البته با توجه به معماری خانههای ایرانی پشت بامهای مسطح درصد زیادی از آپارتمان و خانهها را تشکیل دادهاند و پشت بامهای شیبدار بعضی موارد در خانههای ویلایی ساخته میشوند و یا در خانههای شمال کشور با توجه به آب و هوای این مناطق بیشتر از جاهای دیگر سقفهای شیبدار دیده میشود.
نکاتی که برای بررسی کردن سقف خانه به شما کمک میکند
اگر بخواهید سقف خانه را بازرسی کنید تا متوجه شوید ایراد یا خرابی وجود دارد یا خیر، این موارد میتوانند در تشخیص درست به شما کمک کنند و یا نشانهای باشند برای اقدام تعمیر یا تعویض عایق خانه، توجه داشته باشید که کوتاهی در این موضوع میتواند خسارات جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
#1 تعویض ایزوگام : ترک خوردگی
ترک خوردگی: در صورت وقوع ترک خوردگی، عایق باید تعویض شود. کنترل کنید سقف نشتی دارد یا خیر تا از میزان خسارت وارد شده بیشتر مطمئن شوید و بازه زمانی که مهلت دارید سقف خانهتان را تعمیر نمایید را برآورد کنید.
#2 تعویض ایزوگام : سن سقف
سن سقف: یکی دیگر از مواردی که باید در نظر داشت قدمت یا سن سقف است زیرا هر چه زمان بگذرد امکان خرابی عایق بیشتر میشود پس حتما این موضوع را در نظر داشته باشید.
#3 تعویض ایزوگام : نشتی
نشتی: اگر سقف نشتی داشته باشد دیگر نباید برای تعمیر و یا در صورت لزوم تعویض آن معطل کنید! میزان خرابی را یک کارشناس میتواند تشخیص دهد.
#4 تعویض ایزوگام : سیمان سقف
سیمان سقف: اگر سقف خانه شما شیب دار است باید به سیمان استفاده شده در کناره دودکشها توجه داشته باشید. زیرا اگر سیمان سقف مشکل پیدا کند باعث ترک برداشته شدن سیمان شده، آب چکه کرده و تعمیر را سخت خواهد کرد. بنابراین اگر مشاهده کردید جایی از سقف خانهتان که سیمانی است ترک برداشته است قبل از اینکه نشتی کند و به آسیب داخلی منجر شود آن را تعمیر کنید تا در عوض کل سقف سالم باقی بماند.
#5 تعویض ایزوگام : تگرگ
تگرگ: هنگامی که تگرگ به سقف برخورد میکند باعث میشود عایق تا حدی آسیب ببیند و به دنبال آن پرتوهای UV خورشید شروع به از بین بردن سقف کنند. در ابتدا ممکن است خسارت به گونهای نباشد که بتوان آن را دید. بنابراین اگر تگرگی با شدت بسیار رخ داد سقف تان را بازرسی کنید یا از یک نصاب ایزوگام حرفهای بام بخواهید تا برایتان این موضوع را بررسی کند.
#6 تعویض ایزوگام : رگه های مشکی در سقف
رگههای مشکی در سقف: این مشکل شاید بیشتر در مناطق شمالی کشور و خانههایی با سقف شیبدار به وجود آید. رگههای مشکی که از پشت بامها به پایین میآیند جلبکهایی سبز رنگ هستند که با جمع شدن باعث به وجود آمدن پوشش بیرونی تیره و سخت میشوند که با لکههایی به رنگ سیاه خود را نشان میدهند. این جلبکها از سنگ آهک تغذیه میکنند و هر ساله بدتر شده به رشدشان اضافه میشود، رطوبت را جذب و باعث فرسودگی زودرس سازه سقف میشود. اگر با این رگهها مشکلی ندارید یا فعلا نمیخواهید برای یک سقف جدید سرمایهگذاری کنید، نوارهای روی یا مس را در امتداد بالای سقف نصب کنید. هنگامی که باران به این نوارها برخورد کند محلولی تولید میکند که از پشت بام عبور کرده و از رشد جلبکها، قارچها و خزهها جلوگیری میکند. با این حال این یک روش موقتی بوده و به طور کلی جوابگو نخواهد بود پس سر فرصت به فکر این موضوع باشید.
انواع عایق سقف
عایقکاری سقف اصول اولیهای دارد که بسته به نوع انتخاب معمار خانه، صاحبخانه، منطقه سکونت مانند اینکه محل سکونت شما در منطقه گرمسیری است یا سردسیری و ... میتواند متفاوت باشد در ادامه بعضی از انواع عایق کاری آورده شده است.
#1انواع عایق سقف : پشم سنگی
عایق ساخته شده از تکههای پیشساخته مواد پشم سنگی یا مواد سبک، این نوع عایقها نصب آسانی دارند و ارزان قیمت نیز هستند اما با گذشت زمان میتواند فروکش کند و از لحاظ مسائل بهداشتی مشکل ساز شود.
#1انواع عایق سقف : اسپری فوم-پلی اورتان مایع یا لاتکس
اسپری فوم-پلی اورتان مایع یا لاتکس که سطوح را میپوشاند و عایق محکمی را فراهم میکند. از مزایای این عایق میتوان به ضد آب و عایق دما بودن اشاره کرد اما میتوان گفت گرانترین نوع عایق نیز هست که برای پر کردن حفرههای بزرگ باید توسط یک متخصص نصب شود.
#1انواع عایق سقف : فرآوردههای نفتی بر پایه قیر
عایق رطوبتی که ماده تشکیل دهنده آن فرآوردههای نفتی بر پایه قیر است با نام تجاری ایزوگام نیز شناخته میشود. ایزوگام به دلیل سبک بودن و مقاومت بالایی که دارد موارد مصرفی زیادی دارد همچنین در مقابل، از جمله معایب این عایقها طول عمر نسبتا کم آنها است و همچنین به مرور زمان بر اثر تابش اشعه ماورا بنفش تجزیه میشود. عایق رطوبتی در کشورمان استفاده زیادی دارد. بیشتر و شاید همه شرکتها بیمهنامه هم برای ایزوگام در نظر میگیرند تا اگر عایق زودتر از عمر مفید خود دچار مشکل شد و یا چکه کرد شرکت بیمه کننده هزینه تعمیر را بدهد. تعویض ایزوگام مزایا و معایب خاص خود را دارد که تشخیص این موضوع بر عهده نصاب ایزوگام است مانند اینکه با تعویض ایزوگام زیربنای بام را میتوان اصلاح کرد و همچنین از معایب آن زمانبر بودن تعویض است. پس در هر صورت باید بررسی عایق را همیشه در نظر داشت تا در صورت لزوم تعمیر و یا تعویض شود.
#1انواع عایق سقف : عایق نانو
عایق نانو که با لایه پلاستیکی است، میتوان رنگ عایق را به دلخواه انتخاب کرد و از رطوبت، گرما و صدا جلوگیری میکند. این عایقها با محیط زیست سازگار بوده، غیر سمی و غیر قابل اشتعال هستند و طول عمر بسیار طولانی دارند.
نکاتی که باید هنگام انتخاب عایق رطوبتی رعایت کنید
هنگام انتخاب عایق سعی داشته باشید مثل هر کالای دیگری که خریداری میکنید به نشان استاندارد و اینکه از چه مواد اولیهای ساخته شده است دقت کنید. توجه داشته باشید که عایق را برای یکی از مهمترین بخشهای خانه خود خریداری میکنید پس عایقی با کیفیت پایین و یا ارزان قیمت مناسب نیست زیرا به مرور زمان خساراتی که وارد میکند شاید خیلی بیشتر از قیمتی باشد که شما برای هزینه کردنش خودداری کردید.
تشخیص تعمیر یا تعویض
همانطور که قبلتر گفته شد خانههای قدیمی بیشتر از بقیه خانهها امکان دارد دچار خرابی شوند و آسیب پذیرتر نیز هستند. ارزیابی میزان آسیب عایق، اولین قدم برای تعویض آن است. کارشناس مشخص میکند آیا خرابی به وجود آمده یا نه و همینطور به شما میگوید که آیا لازم است عایق تعویض شود یا میتوان قسمتی که دچار آسیب شده را تعمیر کرد و نیازی به جایگزینی کامل نداشته باشد. به نسبت اینکه چه نوع عایقی بسته به سازه خانه و آب و هوای منطقهای محل سکونت خود انتخاب میکنید، علاوه بر مهم بودن انتخاب نوع عایق بالاترین درصد اهمیت، نصب آن است به همین دلیل است که باید به دنبال یک نصاب ایزوگام حرفهای بود.
وظیفه نصاب ایزوگام
نصابها معمولاً اگر عایق نیاز به تعویض باشد عایقهای قدیمی را جدا کرده و دور میریزند. طرحها و مشخصات را بررسی کرده تا میزان عایق مصرفی و نوع آن را مشخص کنند، عایق را برش داده که نسبت به نوع عایق اندازه برش آن فرق میکند؛ به عنوان مثال گاهی اوقات باید کمی بیشتر از اندازه گرفته شده عایق را برش داد. همچنین سطح سقف باید به خوبی تمیز شده و عاری از هر گونه گرد و گبار باشد؛ مخصوصا هنگام جدا کردن عایق قدیمی. عایق کاری یکی از مشاغلی است که مثل خیلی از شغلهای باید نکات ایمنی را در آن رعایت کرد. اگر چه نصب عایق خطرناک نیست اما نصاب باید از خطرات احتمالی جلوگیری کند.
نکات ایمنی
با توجه به اینکه انواع مختلفی از عایق وجود دارد، اگر عایق پاششی باشد مانند اسپری فوم-پلی اورتان مایع، این ذرات کوچک از مواد عایق به ویژه هنگام پاشش میتوانند باعث آسیب رساندن به چشم، پوست و ریهها شوند به همین دلیل باید از تجهیزات بهداشتی و مخصوص از جمله لباس، ماسک و ... استفاده کنند تا از خود در برابر دودهای خطرناک و یا مواد محافظت نمایند.
با توجه به موارد گفته شده شما میتوانید تشخیص دهید که آیا نیاز به تعویض و یا تعمیر عایق سقف خانهتان دارید یا خیر که این امر یکی از مهمترین نکتهها در رابطه با نگهداری خانه است.
متخصصان این حوزه
برخی از متخصصین عزیز که میتوانند به شما کمک کنند